Eyüpsultan Sıfır Atık Merkezi’nde Ambalaj Atıkları Ekonomiye Kazandırılıyor
Eyüpsultan Sıfır Atık Merkezi’nde İlçe Sıfır Atık Yönetim Planı kapsamında ambalaj atıkları, atık cam, atık yağ, atık piller, elektronik atıklar ve tekstil atıkları kaynağında ayrı ayrı toplanmakta; ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılmıştır.
İstanbul Avrupa Yakası’nın ilk otomatik ambalaj atığı ayrıştırma tesisi olan Eyüpsultan Sıfır Atık Merkezi, ayda 3 bin ton ambalaj atığı üretiyor. Saatte 15 ton ambalaj atığını sıkıştırabilen torba açıcı, ön ayırma kabini, balistik ayırıcı, mıknatıs, disk elek, ayırma bandı ve balya-pres makinesi gibi otomatik ayıklama sistemleri bulunmaktadır.
Eyüpsultan sıfır atık merkezi 4 bin 168 metrekare alana sahip
Toplam 4.168 metrekare alana sahip olan ve 13 çeşit atığı kabul eden Eyüpsultan Sıfır Atık Merkezi’nde; 1,30 m2 1. Sınıf Atık Geri Kazanım Merkezi yapılmıştır. 1. Sınıf Atık Geri Kazanım Merkezinde 93 m² Kesintili Tehlikeli Atık Depolama Binası, 32 m² Kesintili Tehlikeli Atık Depolama Binası ve 905 m² asfalt tabanlı açık alan tamamlanmıştır. 10 adet hidrolik sıkıştırma aracı ve 1 adet küçük araç olmak üzere toplam 11 araç ile tüm mahallelerden ambalaj atıkları toplanmaktadır.
Otomatik ambalaj tasnif tesisi nasıl çalışır?
Toplanan ambalaj atıkları Alibeyköy Şantiyesi’nde bulunan Eyüpsultan Sıfır Atık Merkezi’ne getirildikten sonra besleme bandına bırakılarak disk elek bölümüne gelir. disk elek; Karton, plastik bidon, teneke gibi malzemeleri tasnif bandına gönderirken, elekten geçen diğer küçük parçalar başka bir tasnif bandına gider. Daha küçük parçalar daha sonra boyutlarına göre ayrıştırılmak üzere Balistik Ayırıcıya gönderilir.
Malzemeler iki ve üç boyuta ayrılır
İki ve üç boyuta ayrılan malzemeler yine farklı bir ayırma bandına gelir ve cinslerine göre haznelere atılır. Metal modüller üç boyutlu ayırma bandı üzerinde mıknatıs ile el değmeden ayrılırken, ayrılan malzemeler haznelere doldurulup preslendikten sonra pres makinesine gitmek üzere başka bir banda dökülür. – İSTANBUL